חדשות פרסומים וארועים
2022. 07. 04.
פרסומים של החברה

ברומטר סיכונים על פי מדינות ומגזרים – לרבעון השני של 2022

ברומטר סיכונים על פי מדינות ומגזרים – לרבעון השני של 2022

ארבעה חודשים לאחר תחילת פעולות האיבה באוקראינה, ניתן להסיק מספר לקחים ראשוניים: הסכסוך, שצפוי להימשך לאורך זמן, כבר הוציא משיווי משקל את האיזון הגאו-כלכלי הגלובלי וגרם לתנועות טקטוניות חדשות שעדיין קשה לתפוס ולתחום את השלכותיהן, שללא ספק יהיו משמעותיות, ובוודאי שלא לכמת אותן. בטווח הקצר, כפי שהסברנו לאחרונה, המלחמה גורמת להחמרת מתחים במערכת הייצור שכבר ניזוקה באופן קשה משנתיים של מגפה, ומגבירה את הסיכון לנחיתה קשה של הכלכלה העולמית. בעוד שנראה היה שהיא עומדת מול איום של סטגפלציה לפני מספר שבועות, השינוי בטון של הבנקים המרכזיים החשובים שהתמודדו עם האצה מתמשכת באינפלציה הקים לתחיה את הסיכוי למיתון חדש, במיוחד בכלכלות המתקדמות.

 

למרות שהנדיפות הקיצונית שנצפתה במרץ-אפריל פינתה את מקומה להתייצבות יחסית, בממוצע, של מחירי הסחורות, הם עדיין גבוהים מאד (במיוחד המזון והאנרגיה) וככל הנראה יישארו כך עד אשר הצמיחה בכלכלה הגלובלית תאט משמעותית. המרחב לתמרונים בצד ההיצע נעשה צר יותר ויותר מכיוון שההגבלות על הייצוא של מוצרי מזון מצטברות, בעוד שהסנקציות של המערב (וסנקציות הנגד מצד רוסיה) מופנות כעת לכל סוגי ההיצע בתחום האנרגיה. המשך או הגברה של העברת העליות במחירי התשומות למחירי הסחורות והשירותים (דבר שעדיין נמצא בחיתוליו במדינות מסוימות / מגזרים מסוימים) נראים כבלתי נמענים, במיוחד כשלחצי השכר יתגברו, כפי שניתן לחזות מהנסיבות הנוכחיות. במילים אחרות, הסיכון לסטגפלציה גדל משמעותית, ואת הסימנים הראשונים לכך ניתן כבר לראות.

 

בהתאם לכך, הידק הבנק המרכזי של אירופה בהדרגה את עמדתו, בעקבות הפדרל ריזרב בארה"ב והבנק המרכזי של בריטניה, עד לנקודה שבה הודיע מראש על עליות השערים העתידיות שלו הצפויים בסוף השנה. כמו שאר הבנקים המרכזיים החשובים (מלבד הבנק היפני), לבנק המרכזי של אירופה אין ברירה אחרת במסגרת הנוקשה של המנדט שלו אלא להדק משמעותית את המידה שבה הוא עומד על המשמר, למרות העובדה שהדבר עלול לעורר האטה אכזרית בפעילות ולהצית מחדש חששות מפני משבר אירו חדש. למרות זאת, מיהר הבנק המרכזי של אירופה להפיג מיד את החששות הללו בכך שאישר מחדש את כוונתו להימנע מפרגמנטציה מופרזת של השווקים הפיננסיים.

 

אף על פי כן, התרחיש המרכזי שלנו אינו מניח את קיומן של ההתפתחויות הקיצוניות הללו. בהתאם לקונצנזוס הנוכחי, הפעילות הכלכלית צפויה להאט בהדרגה, ולגרור עמה כלפי מטה את המחירים לצרכן. באופן כללי יותר, אנו מאמינים כי נחיתה רכה של הכלכלה הגלובלית היא עדיין אפשרית, למרות שהסיכויים הרבה יותר קטנים מאשר בתחילת השנה: הנתיב שיכול להימנע ממיתון ומסטגפלציה הולך ונעשה צר יותר, והפיתוי לעורר מיתון כדי להימנע מסטגפלציה הולך וגובר. המחיר שיהיה צורך לשלם במקרה של כישלון יהיה גבוה במיוחד, מכיוון שתמהיל המדיניות יהפוך להיות מעורפל במיוחד וייצור חוסר יציבות בין צנע מונטרי ופיצוי תקציבי. למעשה, אין סיבה לפסול את האפשרות שבניסיון להימנע מאחד מהם על חשבון השני נקבל

בסופו של דבר את שניהם.

 

בסביבה בינלאומית מורכבת זו, הורדנו את הדירוג של 19 מדינות, מתוכן 16 באירופה – במיוחד ראוי לציין את גרמניה, צרפת, בריטניה וספרד – והעלינו את הדירוג של 2 בלבד (ברזיל ואנגולה). ברמה הסקטוריאלית, מדגיש מספר התיקונים כלפי מטה ברבעון זה (75 בסך הכול מול 9 העלאות בדירוג) את ההתפשטות ההדרגתית של זעזועים הדרגתיים אלה בכל המגזרים, הן אלה העושים שימוש אינטנסיבי באנרגיה (פטרוכימיקלים, מתכות, ניר וכו') והן אלה הקשורים באופן ישיר יותר למחזור האשראי (בניה). מכיוון שהאופק ממשיך להחשיך, הסיכונים הם דוביים באופן טבעי ולא ניתן לפסול אף תרחיש.

הורד פרסום זה : ברומטר סיכונים על פי מדינות ומגזרים – ... (7.61 MB)

ליצירת קשר


מר מיכאל נחמנוביץ'

טלפון – 03-7623800
Michael.Nachmanovich@coface.com
מגדל הכשרת הישוב, ז'בוטינסקי 9, פינת מצדה 3
בני ברק, ישראל

למעלה
  • English
  • Hebrew