חדשות פרסומים וארועים
2023. 10. 31.
פרסומים של החברה

המאקרו כלכלה עומדת למבחן עקב ההתדרדרות המיקרו כלכלית בברומטר של קופאס לרבעון השל...

המאקרו כלכלה עומדת למבחן עקב ההתדרדרות המיקרו כלכלית בברומטר של קופאס לרבעון השל...

הצניחה הכמעט מתמשכת באינפלציה במהלך החודשים האחרונים, על רקע הרגיעה במחירי הסחורות, בשילוב עם שוקי עבודה שנותרו ברמות גבוהות ודינמיקת שכר שעודנה יציבה, הציתה מחדש את התקווה לנחיתה רכה עבור הכלכלה העולמית. בעוד שבארצות הברית מתייחסים כעת אל תקוות אלה כאל מובנות מאליהן או כמעט מובנות מאליהן, הרי שהן הולכות ומתחזקות באירופה, שבה המצב בתחום האנרגיה הרבה יותר מרגיע ממה שהיה לפני שנה ושבה הצעות החוק הפיננסיות מרמזות – בינתיים – רק על הידוק קטן (מאד) של בורגי אוצר המדינה. סין, המעדיפה את הנתיב הארוך יותר כדי לטהר את עצמה מעודפי העבר, תחווה בהחלט האטה משמעותית (+4% בשנת 2024 לאחר +4.5% השנה), אך תמשיך להיות אחד המנועים העיקריים בכלכלה העולמית שנמצאת עדיין בתהליכי התאוששות. בקיצור, מפלצת המיתון הולכת ונסוגה, מה שמוכח על ידי העובדה שעקומות התשואה במרבית הכלכלות המפותחות הן פחות ופחות הפוכות.

בעוד שהתמונה הכלכלית הכוללת טובה יותר ללא ספק ממה שהייתה לפני שנה, איננו תומכים בפרשנות אופטימית זו של המצב. מעבר לסיכונים שכבר הוזכרו פעמים רבות, אשר חלקם ממשיכים להתגבר (יציבות פיננסית, סיכונים חברתיים ופוליטיים – שאותם אנו מעדכנים במהדורה זו של הברומטר), עלינו לזכור שהמאבק באינפלציה לא הסתיים ואפילו לא הגיע לקילומטר האחרון (והכואב) שלו: מלבד תחום האנרגיה, האינפלציה נמצאת עדיין הרבה מעל היעדים שהוצבו על ידי הבנקים המרכזיים, והמצב בשוק הנפט הפך (שוב) למתוח בעקבות ההתקפות בישראל. במקום לנסות לקרוא את הסימנים בעקומות התשואה שהפכו בלתי קריאות בגלל התערבות הבנקים המרכזיים במהלך כמעט 15 שנה, עלינו גם להכיר בכך שהשיטוח הפתאומי של עקומות התשואה שנצפה לאחרונה קשור יותר לתיקון של תחזיות שוק (גרועות) במונחים של מדיניות מונטרית (ציר ההולך ומתרחק כל הזמן) ולהערכה מחודשת של הסיכון הריבוני בהקשר של הנפקות שיא של אגרות חוב, ופחות לתיאבון אמיתי לסיכונים המונע על ידי תחזית צמיחה חיובית יותר. אגב, שוקי המניות נמצאים בירידה (בשיעור של כ-5% מאז תחילת אוגוסט במרבית השווקים), וככלל רווחי התאגידים מתוקנים כלפי מטה. כאן מצוי הסיכון העיקרי המאיים על המאקרו כלכלה בטווח הקצר והבינוני: בעוד שרמות גבוהות של רווחיות תאגידים ותזרים מזומנים אפשרו לכלכלות המפותחות להחזיק מעמד מול הכוחות המעכבים שהשפעתם הורגשה ברבעונים האחרונים, הרי שההאצה באובדן כושר הפירעון שנצפתה בחודשים האחרונים, תוך כדי פוזיציות מזומנים מתכווצות, שולי רווח פוחתים וריביות הולכות ועולות, מאיימת כעת על מעגל הקסמים החיובי של תביעות נמוכות, שוק תעסוקה המתאושש בקלות ומשקי בית המוציאים מעבר להכנסותיהם. בסופו של דבר עלולה להיות לכך השפעה גדולה יותר מהצפוי על הביקוש הסופי, ולכן על הצמיחה העולמית. במילים אחרות, הנקודה אינה חברות התלויות באקלים הכלכלי אלא מאקרו כלכלה הנובעת מהמיקרו כלכלה. לכן הסיכונים המאיימים על תחזיות הצמיחה העולמיות שלנו לשנת 2024 (+2.2% לאחר +2.4% השנה – שיעורים נמוכים משמעותית מהקונצנזוס) נשארים דוביים במהותם, במיוחד בכלכלות המפותחות.

בהקשר זה, ערכנו תיקונים ב-7 הערכות סיכונים של מדינות (2 שדרוגים ו-5 הפחתות) וב-33 הערכות סיכונים של סקטורים (17 שדרוגים ו-16 הפחתות), מה שמשקף מידה של יציבות בתחזיות שלנו ל-18 החודשים הבאים, בסביבה שעודנה מתאפיינת ברמה גבוהה של הפכפכות ואי ודאות.

הורד פרסום זה : המאקרו כלכלה עומדת למבחן עקב ההתדרדרו... (16.75 MB)

ליצירת קשר


מר מיכאל נחמנוביץ'

טלפון – 03-7623800
Michael.Nachmanovich@coface.com
מגדל הכשרת הישוב, ז'בוטינסקי 9, פינת מצדה 3
בני ברק, ישראל

למעלה
  • English
  • Hebrew