ב-10 במרץ, הרגולטורים הבנקאיים בקליפורניה והפדרליים סגרו את בנק סיליקון ואלי (SVB) ותפסו את הפיקדונות שלו תוך ציון של חוסר נזילות וחדלות פירעון. זהו הכישלון השני בגודלו של מוסד פיננסי בארה"ב אחרי וושינגטון מוטואל ב-2008.
למרות שהבנק התמחה בבנקאות עבור סטארט-אפים טכנולוגיים באזור עמק הסיליקון, SVB הוערך כבנק המסחרי ה-16 בגודלו בארה"ב עם כ-209 מיליארד דולר בנכסים מאוחדים בסוף 2022.
הקריסה שלו אמנם לא נראית מערכתית, אבל היא מדגישה את ההשפעה של העלאות ריבית על היציבות הפיננסית והסיכון המוגבר בתעשיית הטכנולוגיה האמריקאית. האירועים הם גם תזכורת לכך שההשפעות של ההידוק המוניטרי עדיין צפויות להגיע.
כישלון המיוחס לבסיס לקוחות לא מגוון מספיק, אלא גם להחמרת המדיניות המוניטרית הנוכחית
SVB התמחה בשירותים בנקאיים לתעשיות הטכנולוגיה והביוטק. במהלך המגיפה, כאשר תעשיית הטכנולוגיה של קליפורניה חוותה פריחה, SVB ראתה עלייה משמעותית בפיקדונות (+86% בשנת 2021) והשקיעה משמעותית באוצר ובניירות ערך מגובי משכנתאות.
מודל עסקי זה הפך את SVB לפגיע להעלאת ריבית בשני מישורים:
- ראשית, ריביות גבוהות יותר פגעו קשה במיוחד בבסיס הלקוחות הטכנולוגי שלה. זה גרם לירידה במימון הון סיכון והעלה את שריפת המזומנים בקרב חברות טכנולוגיה. זה הוביל להזרמת כספים של לקוח SVB בשנת 2022.
- שנית, כשהפד העלה את הריבית, מחיר ניירות הערך של ארה"ב ירד, וסחט את הנכסים של SVB.
הידרדרות הכספים של SVB ואובדן אמון הלקוחות והמשקיעים לאחר מכן גרמו לריצה על הבנק. ב-9 במרץ צנחו מניות הבנק בכ-60%. באותו יום, משקיעים ומפקידים יזמו משיכה של כ-42 מיליארד דולר. לאחר מכן, לרגולטורים לא הייתה ברירה אלא לסגור את SVB. ב-12 במרץ הודיעו הרשויות כי כל המפקידים יהיו מוגנים ויוחזרו במלואם, מעבר לערבות הניתנות בדרך כלל בחוק.
החשש העיקרי הוא הסיכון להדבקה
לעת עתה, הצרות של SVB נראות יותר מוזרות מאשר מערכתיות, למרות שהחברה לביטוח פיקדונות הפדרלית מעריכה שלבנקים בארה"ב יש הפסדים לא ממומשים בסכום של 620 מיליארד דולר. בנקים גדולים בארה"ב מגוונים הרבה יותר מ-SVB. החששות נוגעים הרבה יותר לבנקים אזוריים עם פרופילים דומים ל-SVB. המסחר במניות של מספר בנקים אחרים כולל First Republic Bank, PacWest Bancorp ו-Signature Bank הופסק ב-10 במרץ והרגולטורים הודיעו שהם סוגרים את Signature Bank, אחד הבנקים העיקריים לתעשיית הקריפטו ב-12 במרץ.
כדי לעצור את ההידבקות, הרגולטורים בארה"ב הכריזו על מתקן הלוואות חירום חדש שמטרתו להבטיח "שלבנקים תהיה את היכולת לענות על הצרכים של כל המפקידים שלהם". והצהירו כי הם מוכנים לתת מענה לכל לחצי נזילות שעלולים להיווצר.
קריסת SVB מדגישה סיכון מוגבר בתעשיית הטכנולוגיה האמריקאית
עליית הריבית שחקה את הגישה הקלה להון שהניעה הערכות שווי סטארט-אפים ומימנה פרויקטים שאפתניים בשנים האחרונות. בנוסף, התעשייה נאלצה להתמודד גם עם ירידה בהכנסות מפרסום הקשורות לסביבה מאקרו כלכלית מאתגרת יותר. כל זה הביא לאחרונה להגדלת הפיטורים בענף. אנו מאמינים ששיעורי ריבית גבוהים יותר והיעלמותו של שחקן מימון גדול עלולים ליצור מהומה נוספת עבור תעשיית הטכנולוגיה האמריקאית.
דילמה מחוזקת עבור בנקים מרכזיים שהעלאת הריבית שלהם רק מתחילה להשפיע
אירועים אלה מדגישים טרילמה עבור הפד: הוא צריך לשמור על יציבות מחירים, לקדם תעסוקה מקסימלית, אך גם להבטיח יציבות פיננסית. קריסת SVB תרמה לירידה בהימור של המשקיעים על העלאה של 50 נקודות בסיס בפגישתה בין ה-21 ל-22 במרץ. האירועים הם גם תזכורת לכך שההשפעות של ההידוק המוניטרי עדיין מתעכבות מאוד, לא רק מנקודת מבט מקרו-כלכלית אלא גם, ואף יותר מסוכנת, מנקודת מבט פיננסית.