לפתיחה מחדש של סין יש השפעה חיובית אך הדרגתית על הצריכה

תהליך הפתיחה מחדש של סין הגיע מהר יותר ומוקדם מהצפוי. לאחר שהכריזה על הקלה הדרגתית במדיניות האפס-קוביד שלה בנובמבר, החליטה נציבות הבריאות הלאומית סוף סוף להוריד את רמת הסיכון ל-Covid-19 בסוף דצמבר.

העלויות הכלכליות, החברתיות והפיסקליות של מדיניות אפס קוביד הובילו לאי ודאות עצומה בכלכלה, שהכבידה מאוד על צריכה והשקעות.

במקביל, שיעור ההידבקות הקשור להסרת ההגבלות הפעיל לחץ עצום על הפעילות הכלכלית. גל הזיהומים הנוכחי צפוי להגיע לשיאו באמצע ינואר, בעוד שגל שני - המונע מההתפשטות לאזורים כפריים - צפוי להגיע לשיאו בתחילת מרץ.

בהתחשב בהקשר זה, Coface צופה נורמליזציה הדרגתית של הפעילות הכלכלית במרץ עם התאוששות איתנה החל ברבעון השני של 2023.

מדיניות אפס קוביד יותר ויותר בלתי ברת קיימא

אמצעי השליטה בקוביד שהוכנסו בסין פגעו בביקוש המקומי עם השפעה שלילית על הוצאות משקי הבית. בדיקות חובה ופחדים מהסגר דיכאו מאוד את הצריכה. המכירות הקמעונאיות היו קבועות ב-11 החודשים הראשונים של 2022, ותחזית שוק העבודה נחלשה כאשר שיעור האבטלה הגיע ל-5.7% בנובמבר.

הייצור והלוגיסטיקה של הייצור שובשו גם הם על ידי אמצעי השליטה בקוביד, כאשר צמיחת התפוקה התעשייתית האטה באופן ניכר ל-2.2% בנובמבר וזמני האספקה ​​של הספקים התארכו בחדות.

גם סין עמדה בפני היחלשות התחזית החיצונית. הייצוא היה אחד המניעים המרכזיים לצמיחת המדינה במהלך המגיפה ובשנת 2022, אך כעת הביקוש החיצוני צפוי להיות חלש בהרבה בשנת 2023 עם ההאטה בצמיחה העולמית. יצוא הסחורות בנובמבר ירד ב-8.7% בהשוואה לשנה.

ניתן היה לטעון לשמירה על מדיניות אפס קוביד עקב הקונגרס באוקטובר 2022 שהתקיים על ידי המפלגה הקומוניסטית הסינית. אבל אמצעי הבקרה המחמירים, הנעילה ודרישות הבדיקות ההמוניות הביאו בסופו של דבר למתחים ציבוריים, אשר תרמו להפגנות בכמה ערים לקראת סוף 2022.

פתיחה מחדש מעוננת בחוסר ודאות

הפתיחה המחודשת של סין צפויה להיות חיובית לתחזית הצריכה, אך השפעתה תהיה הדרגתית ואולי מוגבלת.

ההתפשטות המהירה של הזיהומים וחסינות העדר אמורה לתרום לנורמליזציה כלכלית ברבעון השני של 2023. למרות ששיעור ההדבקות מוריד את היצע העבודה הזמין - ובכך משפיע על פעילות הייצור והלוגיסטיקה - אנו אמורים לראות נורמליזציה בתחום זה.

עם זאת, למרות שאנו צופים התאוששות בצריכה בשנת 2023, היא תהיה הדרגתית. ראינו שההכנסה הפנויה מתאוששת לאט, החיסכון של משקי הבית נותר גבוה (40.3% מהתמ"ג ברבעון השלישי של 2022), והעושר הנקי יורד. יתרה מכך, שיעור האבטלה - שעדיין גבוה - ימשיך להכביד על הצריכה. יש לקחת בחשבון גם את רמת החוב של משקי הבית: הוא הוכפל בהשוואה לעשור לפני (62% מהתמ"ג ב-2022 לעומת 30% ב-2012), מה שמגביל את היקף הצריכה הממונפת.

עם זאת, עדיין ייתכן שהצריכה תרוויח מתמריץ פיסקאלי. קובעי המדיניות הדגישו השנה "יציבות" והתחייבו לתעדף את הצריכה המקומית ולהעלות את ההכנסה האישית. אמצעי תמריץ צרכנים, כגון שוברי צריכה, יכולים לתת דחיפה חזקה יותר להוצאות משקי הבית.

אחרון חביב, סביר להניח שההשקעות ימשיכו להוות עיכוב לצמיחה השנה, במיוחד בנדל"ן. למרות שתחום הדיור צפוי להתייצב בהדרגה בהתחשב בתמיכה הגוברת במדיניות, הצמיחה בהשקעות בתשתיות עשויה להיות רכה יותר. בהתחשב בהיחלשות התחזית העולמית, חברות מוכוונות יצוא לא צפויות להשקיע במתקנים.