Wansquare ביקשה מפאנל של כלכלנים ומנהיגים עסקיים את התחזיות שלהם לשנת 2023. הנה מה שהיה לכלכלן הראשי שלנו ז'אן-כריסטוף קפאט לומר.
מה התחזית שלך לגבי הכלכלה העולמית? האם פיתחתם כמה תרחישים בהתאם לאופן שבו המלחמה באוקראינה מתפתחת?
ההשלכות של המלחמה באוקראינה הן קשות ובאופן עקרוני מתמשכות. עם זאת, לקח להם זמן רב יותר מהצפוי בתחילה כדי להשפיע על הצמיחה הכלכלית העולמית, למרות האצת האינפלציה שנגרמה מהעלייה החדה במחירי הסחורות, במיוחד האנרגיה. למעט סין, 2022 תהיה אפוא שנה טובה בהרבה ממה שחששנו בימים שלאחר הפלישה לאוקראינה. ישנן שלוש סיבות עיקריות לפער הזה, אם לא בתחזיות, אז לפחות בתזמון ההשפעות המשוערות של הסכסוך: ההתאוששות שלאחר המגפה שעדיין פועלת והפתיחה המהירה של כלכלות רבות לאחר גל אומיקרון; הנחתה מעין רציפה, מכאן ואילך, של שיבושים בשרשראות הערך העולמיות, למרות ההסתגרות הסינית ברבעון השני; וניסול חזק של סוכנים, במיוחד משקי בית - כאשר הרזרבות שנצברו במהלך המגיפה משמשות ככר.
צעדי החירום שננקטו כדי להתמודד עם משבר האנרגיה, במיוחד באירופה, מילאו את חלקם בשימור הפעילות ובמידה מסוימת גם היציבות החברתית. אבל כל המרכיבים האלה לא יכולים לפעול לנצח, והתחזית לשנת 2023 קודרת, בלשון המעטה, ללא קשר לאופן שבו הסכסוך באוקראינה מתפתח. אנו צופים שהצמיחה העולמית תהיה מתחת ל-2% בשנה הבאה, בהשוואה לממוצע של יותר מ-3.0% בעשר השנים האחרונות.
האם מיתון בלתי נמנע באירופה בחודשים הקרובים? ובצרפת?
מיתון באירופה נראה אפשרי בהחלט, אם לא סביר מאוד, בתחילת השנה. למעשה, אנחנו כנראה כבר במיתון, אם לשפוט לפי הנתונים הסטטיסטיים העדכניים ביותר והאינדיקטורים המובילים שפורסמו לאחרונה. עם זאת, עלינו להימנע מהתכווצות חדה בפעילות, עם צמיחה שלילית מעט ברבעון הרביעי של 2022 וברבעון הראשון של 2023. בקיצור, התרחיש הגרוע ביותר של מיתון חמור עקב מחסור באנרגיה פיזית נמנע הודות לרכישות מאסיביות של גז טבעי נוזלי (LNG) לאורך כל השנה וטמפרטורות חמות במיוחד במהלך הסתיו. זה איפשר לאירופה להיכנס לחורף עם מלאי גז טבעי גבוהים ולראות את הסיכויים שלה מתבהרים בטווח הקצר מאוד. הדבר נכון גם לגבי צרפת, שאמורה להיות מושפעת פחות יחסית משכנותיה הגדולות אם המצב יתדרדר בצורה חדה יותר, בשל התלות הפחותה שלה בגז טבעי מחד גיסא, ובסיסה התעשייתי המצומצם יותר מאידך גיסא.
האם עלינו לדאוג לניתוק בין ארצות הברית לגוש האירו?
בטווח הקצר, כלומר על פני 9-12 חודשים, אנחנו לא באמת יכולים לדבר על ניתוק בין ארה"ב לגוש האירו. שתי הכלכלות אכן יאטו באופן משמעותי ובו-זמנית. לא ניתן לשלול מיתון גם בארה"ב, אם כי אנו צופים שהצמיחה תהיה גבוהה משמעותית מאשר בגוש האירו במהלך שנת 2023 כולה. בטווח הארוך יותר, עם זאת, עלינו להיות מודאגים מניתוק בין שני אזורי המטבע עבור כל הסיבות שהיו קיימות לפני המשבר הנוכחי ונותרו (דמוגרפיה, חדשנות, פרודוקטיביות וכו'), אליהן יש להוסיף כעת דיפרנציאל שהוא עקרונית בר קיימא מבחינת מחירי האנרגיה ואפילו גישה למשאבים. אם הרשויות משני צדי האוקיינוס האטלנטי לא יטפלו בבעיה, לניתוק זה יהיו השלכות מסיביות על האיזונים הפוליטיים, הכלכליים והפיננסיים העולמיים (גיאו).
האם אתה מודאג מההאטה הכלכלית הסינית?
אחת מאי הוודאות העיקריות לשנת 2023 נוגעת לכלכלה המאקרו הסינית. תפיסת הקונצנזוס, שאנו דוגלים בה יותר בהנחה מאשר בשכנוע טהור, היא שכלכלת סין תתאושש בעוצמה לאחר שהפריחה הנוכחית תסתיים. אבל האתגרים העומדים בפני הכלכלה הסינית רבים, לא מעט מהם בטווח הקצר הוא המשבר במגזר הנדל"ן שלה - שלא ייפתר עם הצעדים שעליהם הכריזו הרשויות לאחרונה. מה שמדאיג אותי יותר הוא התרחיש של התאוששות סינית חזקה במחצית השנייה של השנה, מכיוון שזה יסבך במידה ניכרת את הבנייה מחדש של מלאי הגז הטבעי באירופה. בל נשכח שהדבר נעשה הרבה יותר קל השנה בגלל ירידה של כרבע ברכישות ה-LNG הסיניות. זה דבר אחד לבנות מסופי גיזה מחדש באירופה, אבל זה לגמרי אחר להביא כושר הנזלה חדש להפעלה: בתרחיש כזה, אלה שייכנסו לזרם ב-2023 ברור שלא יספיקו לענות על כל הביקוש...
האם האינפלציה הנוכחית, מאיפה שהיא מגיעה (חומרי גלם, מחסור מרובה, העלאות שכר), עברה את שיאה?
האינפלציה הגיעה לשיא בארה"ב, שם היא יורדת כבר כמה חודשים. סביר להניח שהדבר נכון גם באירופה, שבה האינפלציה צפויה לרדת משמעותית במחצית הראשונה של השנה, מסיבות אריתמטיות פשוטות - השפעות בסיס על אנרגיה בפרט. לבסוף, המצב מעורב יותר במדינות המתעוררות, כמו לעתים קרובות.
השאלה כעת היא לא האם האינפלציה תרד, אלא עד כמה. ללא אנרגיה ומזון טרי, מה שנקרא אינפלציית הליבה אינה יורדת, או רק במעט. בהתחשב בהתפתחות השכר - יש להודות שלילית במונחים ריאליים - וההאטה בפריון, אין סיכוי נמוך שהאינפלציה תחזור ליעדה עד סוף 2023. אלא אם כן, כמובן, הכלכלה העולמית תיכנס למיתון ומחירי הסחורות ירדו. עם זה, וזה לא התרחיש המרכזי שלנו. להיפך, אנו יכולים לראות במקום התאוששות באינפלציה במחצית השנייה של השנה, עם השלכות משמעותיות על ניהול המדיניות המוניטרית.
איזו השפעה תהיה למדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים על הכלכלה הריאלית והשווקים הפיננסיים ב-2023?
הפיגורים בהעברת המדיניות המוניטרית לכלכלה הריאלית הם כאלה שעדיין לא נראו השפעות ההידוק ב-2022 ברובן. מסיבה זו, הבנקים המרכזיים בהחלט יעצרו בשנה הבאה, או יאטו משמעותית את קצב ההידוק המוניטרי, חסר תקדים מזה למעלה מ-40 שנה. זה לא אומר שהם יישארו לא פעילים ו/או שלא תהיה להם השפעה לא על הכלכלה הריאלית או על השווקים הפיננסיים, אלא שהשפעתם על הראשונים היא פונקציה של מה שהם כבר עשו, בעוד על האחרונים היא יהיה תלוי במה שהם יעשו - ולכן בהתפתחות האינפלציה.