נפילה מתעתעת במחירי קקאו?

לאחר שהגיעו לשיא כל הזמנים באפריל (10,000 דולר / טון), רחוק מאוד מהשיאים של 2009 ו-2011 (3,700 דולר / טון), מחירי הקקאו חזרו ל -7,000 דולר / טון לאחר חגיגות הפסחא. עם זאת, הם נותרים גבוהים פי שלושה מאשר לפני שנה, והם צפויים להישאר שם. עליית מחירי שעועית הקקאו, שניתן להסביר אותה חלקית בהתלהבות של ספקולציות בשווקים, משקפת גם מחסור באספקה, מה שמהווה בעיה בטווח הבינוני

לאחר שהגיעו לשיא כל הזמנים באפריל (10,000 דולר / טון), רחוק מאוד מהשיאים של 2009 ו-2011 (3,700 דולר / טון), מחירי הקקאו חזרו ל -7,000 דולר / טון לאחר חגיגות הפסחא. עם זאת, הם נותרים גבוהים פי שלושה מאשר לפני שנה, והם צפויים להישאר שם. עליית מחירי שעועית הקקאו, שניתן להסביר אותה חלקית בהתלהבות של ספקולציות בשווקים, משקפת גם מחסור באספקה, מה שמהווה בעיה בטווח הבינוני

המספר הקטן של מדינות המייצרות הופך את ההיצע לפגיע מאוד

ארבע מדינות אחראיות על 75% מייצור שעועית הקקאו העולמי, מתוכן למעלה מ-60% נמצאים במערב אפריקה, מה שהופך אותה לפגיעה להלם כלכלי ומזג אוויר.

ייצור שעועית הקקאו העולמי צפוי לרדת ב-11% עד 2024

ישנן סיבות רבות לכך. תופעות מזג אוויר (בפרט אל ניניו), הגידול הנרחב של קקאו בשמש מלאה (מקור של כריתת יערות) והתדירות המוגברת של קציר עודדו התפתחות של טפילים ומחלות, הדורשים טיפולים כימיים שמכשירים את הקרקע. ההזדקנות של מטעים והחידוש החלקי שלהם (הקשור לירידת ההכנסות של המייצרים) השפיעו גם על הייצור, כאשר תשואות הקקאו מתחילות לרדת לאחר 15 שנים.

תעשייה מרוכזת מאוד...

ארבע חברות בלבד מחזיקות כמעט שני שליש מהקיבולת העולמית של טחינה, ועשר חברות, כולן במדינות מתקדמות, חולקות יותר מ-40% משוק הממתקים הקמעונאי. ריכוז-יתר זה הופך אותו כמעט בלתי אפשרי עבור יצרנים חדשים בעלי מוניטין לצוץ, בהתחשב בעלויות הכניסה העצומות הנדרשות כדי לפתח תשתית טחינה ועיבוד מספיק גדולה.

הביקוש ממשיך לגדול...

במהלך 40 השנים האחרונות, הביקוש הוכפל, בעיקר הונע על ידי אירופה וצפון אמריקה. עד 2023/2024, 4.8 מיליון טונות של קקאו יצרכו ברחבי העולם (90% בצורת שוקולד). עם 9 מדינות בראש 10, אירופה היא צרכנית השוקולד המובילה בעולם, וחשבון עבור כמעט 50% מהביקוש, ומחירי הביקוש צפויים עוד לעלות.

בהיעדר כל סימנים מתקנים, מחירי שעועית הקקאו צפויים להישאר גבוהים מאוד בטווח הבינוני. בעוד הביקוש העולמי יגיע ל-4.8 מיליון טונות השנה, האספקה ​​לא צפויה לעלות על 4.5 מיליון, בעיקר מכיוון ששתי מדינות המייצרות קקאו העיקריות - חוף השנהב וגאנה (3.3 מיליון טונות של שעועית קקאו בשנת 2022, כלומר 58% מהייצור העולמי) - אינן מסוגלות להגדיל באופן משמעותי את רמות הייצור שלהן.

השפעה סביבתית ארוכת טווח

מחזור החיים של מטע קקאו הוא 25 עד 30 שנים. בפרט, היבולים מגיעים לשיא הפריון שלהם לאחר 5 שנים, ואז מתחילים לרדת לאחר 15 שנים, יורדים מתחת לנקודת האיזון בעשרות השנים האחרונות.

בשלב זה, לחקלאים יש כמה אפשרויות:

  • להמשיך עם הכנסה נמוכה בהרבה
  • לחדש את הצמחים (ולכן ללכת בלי קציר בחמש השנים הבאות)
  • לגדל אדמה חדשה ו / או להמיר את הגידולים הללו לעצי דקל או גומי.

המעבר של גידול קקאו למעשה מוביל לניקוי (ולכן כריתת יערות) של אזורים בתולים כדי להפיק תועלת מ"שכירות היער" כדי לממן את התעשייה. למרות כללי הגנה על היערות המחמירים יותר ויותר, עליית הצורך בייצור צפויה להוביל להרחבת האדמה המעובדת ולכן להגברת כריתת היערות, תהליך המוחמר על ידי הקושי במעקב אחר מוצרי קקאו מעבר לשלב הטחינה.

מבחרים ומומחים