אתגרים רבים לחברות ב-CEE מביאים למספר מוגבר של חדלות פירעון

חדלות הפירעון של חברות במרכז ומזרח אירופה (CEE) עלתה בשנת 2022 עקב מחירים גבוהים בכל הנוגע לאנרגיה, תשומות, סדרות של העלאות ריבית מהירות, האינפלציה הגבוהה ביותר מזה עשרות שנים ואי הוודאות הקשורה למלחמה באוקראינה.

החששות העולים

  • שמונה מדינות חוו מספר גבוה יותר של חדלות פירעון (בולגריה, קרואטיה, הונגריה, לטביה, ליטא, פולין, רומניה וסרביה), וארבע מדינות רשמו ירידה (צ'כיה, אסטוניה, סלובקיה וסלובניה).
     
  • לאחר ירידה בשיעור חדלות הפירעון ב-2020, ההליכים גדלו ב-2021 והואצו ב-2022.

אזור מרכז ומזרח אירופה (CEE) עבר שינויים כלכליים משמעותיים בשלוש השנים האחרונות. הטרוגניות רבה, אמצעי תמיכה שונים ושינויים משפטיים השפיעו באופן משמעותי על מגמות חדלות הפירעון. מגיפת Covid-19 והשפל הכלכלי שלאחר מכן, כמו גם ההשפעה הכלכלית של המלחמה באוקראינה, הביאו דאגה לא רק לגבי הפעילות המקרו-כלכלית ושוקי הסחורות, אלא גם לגבי נזילות התשלומים של החברות.

כלכלות CEE הראו סימני התאוששות ב-2021 ובמחצית הראשונה של 2022, כאשר רוב המדינות רושמות שיעורי צמיחה גבוהים יותר למרות התנודתיות המשמעותית. "שנת 2022 הביאה בעיקר פעילות כלכלית איתנה, עם צמיחת התמ"ג של קרואטיה וסלובניה עלתה על 5% ושיעורי הצמיחה בפולין, רומניה והונגריה קרובים אליה", אומר גז'גורז סילביץ', ראש המחקר הכלכלי של Coface למרכז ומזרח אירופה. "מצד שני, אסטוניה נפלה למיתון עם שיעור צמיחה של -1.3%".

במונחים של חדלות פירעון, צעדי התמיכה שהנהיגו ממשלות ב-2020 תרמו לצמצום חדלות הפירעון העסקית. תהליך הפסקת הצעדים הללו היה הדרגתי כאשר החברות עדיין נהנו מהם על רקע שיעורי הריבית הנמוכים ב-2021.

עם זאת, בשנת 2022 ראינו עלייה ברורה של חדלות פירעון כאשר חברות התמודדו עם מספר אתגרים, כולל מחירי אנרגיה גבוהים, תשומות, סדרות של העלאות ריבית מהירות, האינפלציה הגבוהה ביותר מזה עשרות שנים ואי הוודאות הקשורה למלחמה באוקראינה.

- Grzegorz Sielewicz.

Coface מעריכה כי המספר הכולל של הליכי חדלות פירעון עסקית במדינות CEE עלה מ-25,917 בשנת 2021 ל-36,090 בשנת 2022, עלייה של 39.3%. שמונה מדינות חוו מספר גבוה יותר של חדלות פירעון בשנת 2022 מאשר בשנה הקודמת (בולגריה, קרואטיה, הונגריה, לטביה, ליטא, פולין, רומניה וסרביה), וארבע מדינות רשמו ירידה (צ'כיה, אסטוניה, סלובקיה וסלובניה). הזינוק הגבוה של חדלות פירעון נרשם על ידי סרביה והונגריה (+106% ו+86%, בהתאמה), בעוד שהירידה הגדולה ביותר בהליכים הייתה באסטוניה (ב-17%).

חדלות הפירעון עלתה בכל המגזרים ולא רק במגזרים עתירי אנרגיה

באופן לא מפתיע, הסקטורים עתירי האנרגיה הם אלה שסבלו הכי הרבה מהעלייה במחירי הסחורות, ומכאן עלויות התפעול הגבוהות יותר. לדוגמה, בפולין, מגזרי הכימיקלים, המתכות, הנייר-עץ והמזון החקלאי דיווחו על עיכובים בתשלום ארוכים יותר מהממוצע, כאשר חלק הארי מהם חווה התארכות של עיכובים בהשוואה לשנה הקודמת. סקטורים אלה זכו לייצוג נרחב גם בסטטיסטיקה של חדלות פירעון אזורית: מתכות, נייר, עץ ומזון חקלאי ראו שיעורי חדלות פירעון גבוהים ומואצים.

גם מגזר הבנייה הושפע משמעותית. שיעורי חדלות הפירעון גבוהים במיוחד בקרואטיה, אסטוניה, הונגריה, לטביה, ליטא ופולין, בשל המחירים הגבוהים של חומרי בניין ותשומות. מגזר זה ראה גם שוק דיור איטי בשל העלאות הריבית והאינפלציה הגואה, בעוד שמחסור בעבודה היווה גם מכשול.

בסופו של דבר, הקמעונאות היא מגזר נוסף עם נתח נכבד של חדלות פירעון ברוב המדינות, אם כי שיעורי חדלות הפירעון וגידול ההליכים שלו נותרו מוגבלים יחסית בשנת 2022. האינפלציה המתמשכת גובה מחיר הולך וגובר בהוצאות הצרכנים, מה שאמור להוביל למספר מוגדל של חדלות פירעון במגזר זה.

"התחזית הכלכלית עדיין לא בטוחה בלשון המעטה. המומחים שלנו חזו האטה באינפלציה לחודשים הבאים, אך עדיין, חלק הארי מכלכלות אזור CEE אמורות לחוות צמיחה חלשה יותר בשנת 2023. אכן, האינפלציה תישאר הרבה מעל יעדי הבנק המרכזי. ככאלה, הם ימשיכו להעלות את הריבית ולכך יהיו השפעות שליליות על כושר הפירעון של החברות. אנו מאמינים שמספר החברות במצב של חדלות פירעון צריך אפוא להמשיך לגדול בשנת 2023", מוסיף ירוסלב יאוורסקי, מנכ"ל Coface באזור מרכז ומזרח אירופה.

מבחרים ומומחים