צרפת: עיכובים בתשלום ארוכים יותר ותכופים יותר, עם חברות קטנות בקו האש

חקור את הסקר לשנת 2023 על התנהגות תשלומים של חברות בצרפת, חושף עיכובים ארוכים יותר ותכופים יותר בתשלומים, המשפיעים על חברות קטנות.

בשנת 2023, 97% מהחברות הצרפתיות הציעו תנאי תשלום ללקוחותיהן, עם מסגרת זמן ממוצעת של 48 ימים.

למרות זאת, 82% מהחברות רשמו עיכובים בתשלומים על ידי לקוחותיהן במהלך 12 החודשים האחרונים. הרוב ציינו כי איחור בתשלומים מתרחש בתדירות גבוהה יותר, ולתקופות ארוכות יותר מאשר בשנה שעברה. ההידרדרות בהרגלי התשלום של החברות באה לידי ביטוי במספר חדלות הפירעון, עם עלייה ללא עוררין שנצפתה מאז תחילת השנה, שאף חרגה מהרמות שלפני קוביד.

תנאי תשלום1: פרקטיקה מושרשת היטב

הארכת תנאי התשלום היא נוהג מקובל בצרפת: 97% מהחברות מציעות אותם ללקוחותיהן ללא קשר למגזר ולגודל החברה. טווח הזמן הממוצע מגיע ל-48 ימים, שהוא גבוה משמעותית מהתנאים המוצעים בגרמניה (32 ימים) או אפילו בפולין (46 ימים), אך עדיין נמוך בהרבה מאלה המוצעים בסין (81 ימים) ובשאר אסיה ( 66 ימים).

ההוכחה לאופי הנרחב של נוהג זה בצרפת היא שלמרות שעסקים קטנים מאוד נוטים פחות להעניק תנאי תשלום, 95% מהם אכן עושים זאת. עם זאת, תנאי התשלום קצרים יותר. לדוגמה, 35% מהם מציעים תנאי תשלום של פחות מחודש, לעומת כ-10% עבור גדלים אחרים של חברות.

עיכובים בתשלום: המצב הופך למתח, חברות VSE וחברות קטנות ובינוניות נפגעות קשה

82% מהחברות חוו עיכובים בתשלום בשנת 2023. זה שכיח יותר מאשר בפולין (61% מהחברות), גרמניה (76%) ואסיה (57%), שבהן תנאי התשלום ארוכים יותר, אך העיכובים שכיחים פחות.

גודל החברה הוא גורם חשוב המשפיע על עיכובים בתשלום. 70% מחברות VSE וחברות קטנות ובינוניות הצהירו שהעיכובים בתשלום גדלו, לעומת "רק" 53% מהחברות בגודל בינוני וחברות גדולות. יתרה מזאת, מרבית ה-VSEs וה-SMEs דיווחו על עיכובים בתשלומים תכופים יותר מאשר בשנת 2022. 54% מה-VSEs חוו עיכובים בתשלום של יותר מחודש וכמעט 20% הרחיק לכת עד כדי ציון עיכובים בתשלום של למעלה מחודשיים. לפיכך, עיכוב התשלום הממוצע עומד על 42 ימים עבור חברות VSE, לעומת 38 ימים עבור חברות קטנות ובינוניות ו"רק" 26 ימים עבור חברות גדולות יותר. התוצאות מדאיגות עוד יותר שכן מחצית מה-VSE ציינו כי לתשלומים מאוחרים יש השפעה "חשובה מאוד" או "קריטית" על מצב המזומנים שלהם.

בין הסיבות שצוינו, 27% מהנשאלים ציינו את הקשיים הכלכליים של לקוחותיהם כעילה לעיכוב בתשלומים, כ-41% מהם חושדים שלקוחות מתעכבים בכוונה למטרות ניהול תזרים מזומנים.

חדלות הפירעון בצרפת נמצאת במגמת עלייה

לאחר שנותר נמוך במיוחד עד אמצע 2022, מספר חדלות הפירעון של חברות חזר לרמה שלפני קוביד בסוף השנה שעברה. 39,098 חדלות פירעון נרשמו במהלך 9 החודשים הראשונים של השנה, עלייה של 34% לעומת 2022 וגבוה ב-4.5% בהשוואה ל-2019.

הדינמיקה הזו משפיעה על כל המגזרים. חדלות הפירעון נבעו על ידי ישויות שהניבו הכנסות של פחות מ-250,000 אירו (+8% בהשוואה לתקופת ינואר-ספטמבר 2019) ואלו שהניבו הכנסות של יותר מ-10 מיליון אירו רשמו גם חדלות פירעון משמעותית יותר מאשר בתקופות טרום מגיפה (+8 אחוזים.

מגמה זו אמורה להימשך במהלך הרבעונים הקרובים, כאשר המרווחים ותזרים המזומנים יהיו בלחץ עקב תנאי מימון מגבילים, ביקוש מוגבל יותר ועלויות עליות.

חדלות פירעון חודשית של חברות

 

הרעה בתחזית הכלכלית וסיכונים מרובים

90% מהחברות שנסקרו מצפות שהתנאים הכלכליים יחמירו או, במקרה הטוב, שהפעילות תישאר יציבה בצרפת ובעולם, ציפייה משותפת לחברות בכל הגדלים.

למרות סיכויי הצמיחה המוגבלים בעקביות לצרפת ולאיחוד האירופי בשנת 2024, שני השווקים הללו נותרו מועדפים על ידי חברות ייצוא (72% לצרפת ו-60% לאיחוד האירופי) הרואות בהם את ההזדמנויות הטובות ביותר לעסק שלהן בשנה הבאה.

על רקע גיאופוליטי עולמי לא וודאי המתאים ל-nearshoring2 ו-Friendshoring3, 12% מהחברות שנסקרו דיווחו שכבר העבירו לפחות חלק מהפעילות שלהן. 84% מהחברות שעברו או מתכוונות להעביר חלק מהפעילות שלהן מתכננות לעשות זאת בצרפת.

1 Payment terms - period of time between the moment a client purchases a product or a service and the time payment becomes due.
2 Nearshoring - relocation of economic activity to a country that is geographically close.
3 Friendshoring - relocation of economic activity to a country that is a geopolitical ally.

מבחרים ומומחים

גלה את הפתרונות שלנו