#עצת המומחה

האם כל הכלכלות המפותחות יישארו בחזית?

הזדקנות דמוגרפית, האטה בגידול הפריון, מעבר לאנרגיה מתחדשת ותחרות טכנולוגית – כלכלות מפותחות מתמודדות עם אתגרים מורכבים רבים. בתגובה, מדיניות תעשייתית חוזרת לקדמת הבמה, מה שמעודד תחרות. עם זאת, קיים סיכון כי יוזמות לא מסונכרנות יעוררו מרוץ של "הישרדות הכלכלית", שבו יהיו מנצחים ומפסידים.

ארצות הברית: פרדוקס של תחושת שקיעה מול חוסן כלכלי?

בארה"ב, ניצחונו של דונלד טראמפ והתחייה של תנועת "להחזיר לאמריקה את גדולתה" מבטאים רצון להפוך את מגמת השפל הנתפסת של אמריקה. אך עם תוצר לנפש הגבוה ב-10% לעומת 2019 – בהשוואה ל-2% עד 3% ביפן ובגוש האירו – האם ביצועיה הכלכליים של ארה"ב בשנתיים האחרונות לא משקפים יוצאות דופן אמריקאית?

הפער בביצועים הכלכליים של ארה"ב לעומת שאר המדינות המתועשות אינו ניתן להמעיט בו. התמיכה הממשלתית – גם פיסקלית וגם מוניטרית – הייתה נדיבה מאוד כדי למנוע בעיות בביקוש, כמו אלו שנצפו לאחר משבר 2008.

אך ההבדל העיקרי בשלב ההתאוששות שלאחר הקורונה הוא שארה"ב עקפה את כל האחרות בצמיחת הפריון: אני אפילו חושש שהביקוש גובר מדי ומוביל להתחממות יתר של המשק!

עם זאת, הגירעון הוא גורם מדאיג: תמריצים כלכליים בזמן של צמיחה רק יחריפו את האינפלציה, והיתרון של הדור ביחס לחוב – אינו אינסופי.

מרקוס קריאס, כלכלן Coface לצפון אמריקה

בריטניה: האם היא חוזרת לעצמה לאחר פרק הברקזיט הכואב? 

לאחר תקופה סוערת פוליטית, לבריטניה יש סיבות טובות לצפות ליציבות גבוהה יותר, ונראה כי היא מתחילה לחזור למסלול. Coface העלתה לאחרונה את דירוג סיכון המדינה של בריטניה ל-A3. המדינה מחזיקה בכמה יתרונות משמעותיים (דמוגרפיה חיובית, אוניברסיטאות, תעשייה מתקדמת, מרכזים פיננסיים ומשפטיים), אך קיימים גם אתגרים מהותיים – כמו חובות ציבוריים לא ברי קיימא, פערים אזוריים בעושר וחינוך, תת-השקעה ופריון נמוך.

עם זאת, שנת 2024 צפויה להיות שנה טובה יותר לביקוש – הן מצד משקי הבית והן מצד הממשלות.

ירידה בפשיטות רגל של עסקים והפחתת ריבית צפויות גם לתמוך בהתאוששות, יחד עם מדיניות פרו-צמיחה חשובה שבדרך: חוק התכנון במרץ אמור לתמוך במגזר הבנייה (ובמגזרים נוספים), ומדיניות תעשייתית במחצית הראשונה של השנה צפויה לעודד השקעות.

ג'ונתן סטיינברג, כלכלן Coface לבריטניה, אירלנד והמדינות הנורדיות

גרמניה: האם האמון הוא המפתח לחזור ולהיות מנוע הצמיחה של אירופה?

גרמניה, שהייתה מובילת הכלכלה האירופית במשך רוב העשור הקודם, מתמודדת בשנים האחרונות עם אתגרים אינטנסיביים ורבים. המדינה נפגעת קשות מירידה בתחרותיות ומהמעבר לאנרגיה מתחדשת – תהליך כואב במיוחד עבור אחד המגזרים התעשייתיים הגדולים בעולם, עם מיקוד בענפי הרכב וההנדסה המכאנית.

"מגזר הרכב שלנו מייצר כבר זמן רב מעבר לביקוש, הביורוקרטיה הממשלתית מקשה על תגובה מהירה, ולקוחותינו המרכזיים – ארה"ב וסין – נמצאים במלחמת סחר מתמשכת."

בנוסף, משבר האנרגיה גרם לעלייה חדה בעלויות הייצור. מעבר לבעיות המבניות, לגרמניה יש כיום את כל התנאים המחזוריים להתאוששות ניכרת: עלייה בכוח הקנייה, ירידת ריבית ויכולת השקעה.

אבל מה שאנחנו צריכים זה אמון. וזה ייקח זמן. לכן, תחזית הצמיחה לשנת 2024 עומדת על 0.2% בלבד.

כריסטיאנה פון ברג, כלכלנית Coface לגרמניה, בנלוקס, אוסטריה ושווייץ

קיפאון כלכלי: רוחות מנוגדות באסיה–פסיפיק?

הקיפאון הכלכלי שהוחרף על ידי הזדקנות האוכלוסייה הוא מציאות ביפן כבר כמה עשורים. תהליכים אלה מהווים סיכון משמעותי – סכנה שסטנדרט החיים ייעצר, ואף ירד, בשל מגבלות דמוגרפיות אלו. אך אסיה–פסיפיק היא אזור דינאמי ומורכב מאוד: אפילו בין הכלכלות המפותחות באזור קיימים הבדלים משמעותיים בשיעורי הצמיחה.

טייוואן ודרום קוריאה נהנות ממבנה כלכלי מבוסס טכנולוגיה, אך הן תלויות מאוד במגזרים מסוימים וסובלות מבעיות התפתחות. סינגפור, השזורה עמוק בכלכלה העולמית (שרשראות אספקה, פיננסים גלובליים), מושפעת ישירות מהיחלשות בצמיחה עולמית. הונג קונג, לעומת זאת, סובלת מההאטה הכלכלית בסין.

יש מנצחים ויש מפסידים בקרב המדינות האסייתיות המתקדמות. בשנת 2024, המסחר הבינלאומי העמיד היה הבסיס לצמיחת האזור. חוסר הוודאות הגובר במדיניות הכלכלית הגלובלית בא לידי ביטוי בעיקר בציפייה לעלייה בחיכוכים מסחריים – מה שמוביל להיחלשות בפעילות הייצור והסחר.

"בשנת 2025 אנו צופים האטה בצמיחה בכלכלות המתקדמות הממוקדות בייצוא כמו טייוואן, דרום קוריאה וסינגפור. יפן, לעומת זאת, צפויה להתאושש – ההוצאה הצרכנית וההשקעה העסקית צפויות להמריץ את הצמיחה ולפצות על כל חולשה ביצוא."

ברנרד או, כלכלן ראשי של Coface לאזור אסיה–פסיפיק

רווחי פריון: לקראת ירידה קולקטיבית בלוח המשחק העולמי?

האם אחד הפתרונות לכלכלות המפותחות הוא מירוץ לשיפור הפריון? עם זאת, קצב הגידול בפריון בעשור האחרון יצטרך לפחות להכפיל את עצמו – רק כדי לשמור על רמת החיים הקיימת!

"כאשר כל מדינה מתמקדת באתגרים הייחודיים לה, הכלכלות המפותחות מזינות תחרות במקום שיתוף פעולה. הדבר עלול להוביל למרוץ הצעות (bidding war), שבו יהיו מנצחים ומפסידים – אך חשוב מכך, הוא עלול להחליש את כולן במערכת הגלובלית."

רובן ניזארד, ראש תחום מחקר ענפי וסיכון פוליטי ב-Coface

האם כל הכלכלות המפותחות יצליחו לשמור על יתרונן?

כל התובנות של הכלכלנים שלנו זמינות בהקלטת כנס סיכוני המדינה Coface לשנת 2025.

למידע נוסף על הסיכונים שיש לעקוב אחריהם ב-2025:

עיינו במדד הסיכון לפי מדינה וענף האחרון שלנו: "Into the Wild".

מבחרים ומומחים